Het project
Wij, een team van drie ingenieursstudenten, vertrekken maandag 27 juni voor 8 weken naar Kenia. Ons project loopt in het Imbeke Development Centre, niet ver van Oyugis (zie Locatie). Hier zullen wij verantwoordelijk zijn voor de bouw van een watertoren, dat bedoeld is om heel het centrum van water te voorzien. Hiernaast zullen wij ook aandacht besteden aan het aanleren van waterzuiveringstechnieken en overbrengen aan de mensen waarom dit zo belangrijk is. Als laatste punt is het ook belangrijk dat we onze technische kennis overdragen naar de lokale bevolking, zodanig dat ze zelfstandig deze toren kunnen onderhouden en eventueel gelijkaardige projecten kunnen realiseren in de toekomst.
Bouw watertoren
In een reeds bestaande waterput gaan wij een pomp installeren die, gevoed door drie zonnepanelen van elk 100W, water zal oppompen naar een tank van 10.000 liter. Deze tank zal geplaatst worden op een toren van iets meer dan 2 meter hoog. Deze toren wordt omsloten door bakstenen en zal voorzien worden van een deur zodat de toren kan dienen als kleine opslagruimte. Het water dat hiermee opgepompt wordt, zal 3 functies hebben:
-
Irrigatiewater voor het omliggende land.
-
Het sanitair blok van water voorzien.
-
Drinkbaar water voorzien (voornamelijk tijdens het droogseizoen).
Waterzuivering
Aangezien men vanuit culturele gewoonte nagenoeg nooit water zuivert alvorens het te drinken, kampt men in de regio nog vaak met ziektes die voortgedragen worden door besmet water. Hierdoor zal het sociaal gedeelte van ons project bestaan uit het overbrengen van het belang van waterzuivering. Om dit aan de man te brengen zullen we workshops organiseren waarbij we enkele technieken in beeld brengen.
Een eerste techniek is vrij eenvoudig. Wanneer men gevulde PET-flessen gedurende een aantal uur in de zon laat liggen, zal de ontwikkelde warmte en het ingestraalde UV-licht ervoor zorgen dat het grootste deel van de bacteriën zal sterven. Dit principe wordt Solar Water Disinfection genoemd en is officieel door de wereldgezondheidsorganisatie erkend.
Een tweede principe dat we zullen uitleggen is het gebruiken van keramische filters. Deze techniek is ook eenvoudig in gebruik en deze filters worden in Kenia zelf geproduceerd door Potters for Peace.
Beide principes stemmen overeen met onze visie op vlak van recyclage en steun aan de lokale economie.
Oog op de toekomst
Het belangrijkste aspect van ons project is de duurzaamheid. Het is van cruciaal belang dat we een goede band hebben met de lokale bevolking en dat we hen dingen bijbrengen die zij voor het leven zullen meedragen en kunnen overbrengen naar komende generaties. In samenspraak met de community hopen wij een project te realiseren dat gedurende de komende jaren van nut zal zijn tijdens de verdere groei van het Imbeke Centrum!